![](/media/lib/497/n-testy-d433aab17db6334f17dbd23a99ce1372.jpg)
Sztuczna inteligencja pomoże w odczytywaniu skórnych testów alergicznych
24 marca 2022, 13:04Polscy naukowcy opracowali rozwiązanie SkinLogic, które pozwala na sprawniejsze przeprowadzanie skórnych testów alergicznych i otrzymywanie bardziej wiarygodnych wyników. Metoda wykorzystuje kamery wizyjną i termowizyjną oraz system analizujący zdjęcia z pikselową dokładnością.
![](/media/lib/505/n-warszawski-fbcf2d6c360efeb5e69ff13f529f4621.jpg)
Ukazał się najnowszy światowy ranking uniwersytetów. Polska nie ma się czym pochwalić
29 lipca 2022, 11:58Opublikowana przed kilkoma dniami Lista szanghajska czyli Akademicki Ranking Światowych Uniwersytetów (ARWU) za rok 2021 po raz kolejny pokazuje, jak olbrzymi dystans dzieli polskie uczelnie do podobnych instytucji z innych krajów. Tradycyjnie też widoczna jest dominacja amerykańskiej nauki, chociaż jej przewaga nad innymi krajami powoli topnieje.
![](/media/lib/533/n-lascaux-a3a1286b61bac0d268fb18307672652c.jpg)
Konserwator mebli rozwiązał zagadkę sztuki naskalnej sprzed 20 000 lat
5 stycznia 2023, 13:09Ben Bacon, konserwator mebli z Londynu, pomógł w rozwiązaniu zagadki malunków naskalnych, z którą specjaliści zmagali się od dziesięcioleci. Pan Bacon, który zupełnie nie zna się na przedmiocie swoich badań, powiedział dziennikarzom, że prace nad rozszyfrowaniem przekazów sprzed dziesiątków tysięcy lat były surrealistycznym doświadczeniem. Jednak dzięki jego wysiłkom wiemy, co oznaczają tajemnicze kropki i inne znaki towarzyszące wielu malunkom.
Mikrobiom jelitowy – charakterystyka, rola w organizmie, wykorzystanie w diagnostyce laboratoryjnej
25 maja 2023, 13:50W przewodzie pokarmowym człowieka żyją tryliony mikroorganizmów, nazwanych zbiorczo mikrobiomem jelitowym. W jego skład wchodzą między innymi bakterie, wirusy, grzyby oraz organizmy eukariotyczne. Te mikroorganizmy stanowią ponad 50% wszystkich komórek organizmu ludzkiego, a ich łączna waga u osoby dorosłej wynosi około 2 kilogramów. Kwaśne środowisko, obecność żółci i soku trzustkowego, a także silna perystaltyka ograniczają możliwości kolonizacyjne w obrębie żołądka i jelita cienkiego, dlatego w tych fragmentach przewodu pokarmowego obecność mikroorganizmów jest stosunkowo niewielka.
![](/media/lib/566/n-empik-7ec3a52cc6d30c4a7e5b28554a9a107f.jpg)
Skrzynka prezentowa – czy to dobry pomysł na upominek?
23 listopada 2023, 21:19Szukasz prezentu, który będzie nietuzinkowy, a do tego będzie dobrze się prezentować? W takim razie skrzynka prezentowa może okazać się trafionym rozwiązaniem. Warto być jednak świadomym kilku istotnych kwestii.
![](/media/lib/581/n-slodzik-3ed76312eb932dbd92bc9da76d051fe6.jpg)
Kolejny popularny słodzik zwiększa ryzyko udaru i ataku serca
6 czerwca 2024, 12:08Popularny słodzik, ksylitol, dodawany jest do dietetycznych napojów, past do zębów czy gum do żucia. Można go kupić również w pastylkach czy proszku do samodzielnego słodzenia napojów czy potraw. Jak jednak możemy przeczytać w najnowszym numerze European Heart Journal, naukowcy połączyli używanie ksylitolu ze zwiększonym prawdopodobieństwem ataku serca i udaru. Eksperymenty w laboratorium sugerują, że słodzik prowadzi do tworzenia się skrzepów.
![](/media/lib/269/n-win10-30050c612dbc97104b039afbef8d284f.jpg)
Wkrótce koniec wsparcia oryginalnej wersji Windows 10
14 kwietnia 2017, 11:51Microsoft ustalił datę końca wsparcia dla oryginalnej wersji Windows 10 oznaczonej numerem 1507. Edycja, która zadebiutowała w połowie 2015 roku, wkrótce zniknie z listy systemów, dla których koncern przygotowuje poprawki.
![](/media/lib/284/n-chelbie-modre-72e269f8bd58f760aeb7a3072c6650b4.jpg)
Platforma wiertnicza to dla meduzy wymarzone miejsce do życia
3 sierpnia 2017, 05:27Ludzkie konstrukcje morskie, np. platformy wiertnicze czy farmy wiatrowe, przyczyniają się do powstawania dużych ławic meduz.
![](/media/lib/291/n-przekaski-3ad53c416fe4152c54bc5373fef0afc9.jpg)
By jeść mniej, pokarmy powinno się nazywać posiłkami, a nie przekąskami
31 października 2017, 06:22Kiedy produkty spożywcze reklamuje się jako przekąski, a nie posiłki, ludzie się przejadają.
![](/media/lib/300/n-vaiaku-6a297a936378006e2847f2761f827ef9.jpg)
Tuvalu nie utonie wskutek globalnego ocieplenia
12 lutego 2018, 12:46Niewielkie wyspiarskie państewko Tuvalu było od lat postrzegane jako pierwszy kandydat do zniknięcia z powierzchni Ziemi z powodu globalnego ocieplenia. Tymczasem, jak donoszą naukowcy z University of Auckland, powierzchnia Tuvalu zwiększa się, a nie zmniejsza.